2 Nisan 2018 Pazartesi

Show Me The Money 3


''Bu ne böyle?''

''Rap mi yapıyorlar?''

''Ama ben rap sevmem ki!''

Dünyada benzeri bir yarışma daha olmayan Show Me The Money için düşüncelerim bunlardı iki yıl önce.Rapten gerçekten haz etmiyorum.Onlarda Bobby,Mino var tamam da bizde Ceza,Sancak,Taladro gibilere mahkum kaldık bunca zaman.Hatırlar mısınız ergenliğimizin şu şarkısını?


Bu şarkılarla büyüyen bir nesle ''Neden rap sevmiyorsun?'' diye sorulmamalı kardeşim.

Eminem falan dinlerim bazen,garipsemem.Ama Türkiye'deki rap anlayışı şu;




Hiphop içini dökmek,kafandakileri sıralayabilmek için müthiş bir araç aslında.Biraz aykırılık biraz isyan.Ama her şeyde olduğu gibi bunda da üslup işin %90'nını oluşturuyor.

Tamam,rap kültürü Amerika'dan yayıldı.Herkes onlardan öğrendi ve ister istemez taklit yollu oldu bunlar.Altın kolyeler,düşük belli pantolonlar vs. İşin önemli kısmı bunu özgünlükle yoğurup kendi kültürüne ters düşmeyecek şekilde insanlara ulaştırabilmekti.Bu konuda biraz geride kaldığımızı düşünüyorum.

Show Me The Money ile hiphop'u sevdikten sonra Türkçe rap'e göz attım biraz.Düzelmeler var bence.Dizilerde bile rap şarkılar duyar olduk zaten.Kalite gittikçe yükselmeye başladı.En bilinenlerden bir tanesi;


Hiphop'un kalitede tavana ulaştığı bir yer var ki o da K-Hiphop.Sırf Güney Kore'yi sevdiğim için söylemiyorum bunu.Gerçekten adamlar bir işe el attı mı onu tepeye yükseltmeden vazgeçmiyorlar.

Genel olarak hiphop'a önyargılı olduğumdan K-Hiphop'ta dinlemezdim.Hyuna,CL,Mino dinliyoruz ama popülerliklerinin getirisinden dolayı.Rapi sevdiğimizden değil.

Belki Jay Park.Onun da bir iki şarkısı.

Şimdi size hiphop sevdirme zamanı!



SMTM 3 kazananı İkon'dan Bobby.Gerçi çıkış yapmamıştı o zamanlar.Who is Next:Win taze bitmişti.Herkesin ağzında Winner grubu dolaşıyordu.

Belki duymuşsunuzdur,ünlü rapper Iron'da bu programla birlikte üne kavuştu.En sevdiğim feat Iron şarkılarını buraya koyayım da dinlemeden geçmeyin :)





İlk iki sezonda büyük ilgi toplayan yarışmaya,üçüncü sezonda katılımcı sayısı tavan yapmıştı.Underground rapperlar ya da çok bilinen ama modası geçen sunbae rapperlar bile gelmişti.

Hiçkimse bir çaylağın kazanan olacağını tahmin edememişti.Ama SMTM nedir?İmkansızların gerçekleştiği yerdir. (yarışmanın klasik lafı arkadaşlar,çok takılmayın)

Ve o çaylak sahnede Bounce isimli mükemmel bir performans sergiledi.

Ben Bobby'i bu sahne şovunu izleyerek tanıdım.Sanmıştım ki böyle GD gibi ünlü biri ama ben bilmiyorum herhalde.Kim bunu izledikten sonra bir çaylağı izlediğini düşünebilir ki?

Jürilerimize gelecek olursak...


SAN E & SWİNGS TAKIMI


San E'ye The Unit'ten beri hayranım.Çok pozitif,güler yüzlü ve gerçekten yetenekli bir rapper.Konuşmasını da iyi biliyor :P Jae Suk'tan çok San E'yi arıyor artık yapımcılar.

Swings hakkında söyleyeceklerimi SMTM 5 yazıma saklıyorum.


DOK2 & THE QUİETT TAKIMI


Tiplere bakınca sen de dedin eminim ''Bunlar ne böyle ya?'' diye.Hepimiz hemfikiriz canım benim.

Hiphop dünyasının babalarındanmış da haberimiz yokmuş tabii.Öğrenince önümüzü falan ilikledik,bilgisayarın önünde 90 derece eğildik.

Böyle sert görünümlü adamların altından öyle minnoş şeyler çıkıyor ki şaşırıyorsunuz.Gülmekten kendinize gelemiyorsunuz birkaç dakika.


YDG TAKIMI



Programın aykırı sunbaesi.

Takımındaki Iron'a yardım mı etti önüne taş mı koydu anlayamadık başta.Ama şuan dinlediğimiz bir Iron varsa YDG sayesindedir.

Yazık,yalnız kaldı biraz ama...neyse.


TABLO & MASTA WU TAKIMI



Epik High'dan Tablo SMTM'nin vazgeçilmez jürisi.Haru'nun biricik babası.

Adam çok tatlı.Çok ama çok tatlı :)

Denemek istediği farklı stratejilerle önünü kapatsa da akıllara bir şekilde kazınmayı yine başarıyor.

Masta Wu hakkında konuşmak bile istemiyorum.


$

Bobby ile birlikte B.I'da katılmıştı.İlk hatası kendi şirketinin takımına gitmek oldu.İkinci hatası sahnede çocuk gibi underground bir rappera diss atmak oldu.Üçüncü hatası da (ve en önemlisi) sürekli şarkı sözlerini unutup performansını batırmaktı.

Bir yanda sahneyi kasıp kavuran,yıkıp geçiren Vasco;diğer yanda hatalar üstüne hata yapan Hanbin.Çaylaktı,kabul.Ama Bobby'de çaylaktı.O yüzden beklentimin altında kaldı.

Iron'un buradan çıktığını bilmiyordum.Görünce büyük bir şaşkınlık yaşadım.Her performansta daha da yükselen Iron,ne kadar çalışkan olduğunu bizlere ispatladı.Tek hatası ise finalde sergilemesi gereken performansı yarı finalde sergilemesi oldu.En iyiyi sona bıraksaydı kesinlikle kazanırdı.Şuan ki durumu pek parlak olmasa da,olanlarla yetineceğiz artık.

Şunu söylemekte fayda var: Ben önce Show Me The Money 4'ü izledim.Mino için başladığım sezonun sonunda Mino hariç herkesi destekler olmuştum.Herkes o kadar iyiydi çünkü.(Mino'dan biraz uzak kalmamın sebebi ise Blacknut idi.)

O yüzden sizlere 'Bu sezonla başlayın.' gibi bir tavsiyede bulunamam.Sezon 4'te Mino,Zico ve Jay Park gibi tanıdık isimler var.O yüzden çabuk alışıyorsunuz.Alışınca da başından kalkamıyorsunuz.

Bunun yanında ilginç bilgiler de öğreniyorsunuz tabii.Mesela Goblin'in meşhur ost'u Beautiful Life'i seslendiren kişinin (Crush) aslında büyük bir rapper olduğunu öğrenmek gibi.


Tavsiyem önce 4.sezonu izlemeniz.Zaten en popüler sezon 4.sezon.Ondan sonra mutlaka ama mutlaka 3.sezonu izleyin.

Rapperlardan biraz söz açmak gerekirse;




Bobby,iyiydi,hoştu ama çaylaktı işte.Çaylak olduğunu çok belli etti bazı zamanlar.Bobby hakkındaki tek kesin düşüncem şudur:Eğer Diss Savaşları sonraki sezon değil de bu sezonda başlasaydı,o zaman Bobby yüzde yüz elenirdi.Çünkü adı üstünde çaylak.Kapışma anında yüz ifadelerini kontrol edemeyecekti,hemen morali bozulacaktı.Moral bozukluğu belki rapine de yansıyacaktı.Gene de sezonun en iyisi gerçekten Bobby'di.

Şu da var ki,iyi ki 3.sezonda katılmış.Sonraki sezonlar katılsaydı o kadar yetenekli rapçinin içinden sağ çıkamazdı.Buna ilk elemelerde dahil.





Vasco'nun kendine özgü rap-rock karışımı tarzını sevmedim.Rap programındasın ve rapten çok rock yapıyorsun.Rock olmadan sadece rap sergilediği bir performansı vardı ki mükemmel ötesiydi.Keşke hep öyle yapsaydı.





Iron'un diğer rapperların aksine kendi başına birçok şeyi organize etmesi hepimizin gönlünde taht kurdu.Düşünüyorum da diğer rapperlar aynı muameleyi görseydi,bu kadar metanetli olabilir miydi?





İdol rapperlara diss atan freestyle yer altı rapçisi Olltii.Popüler olmaması onu seyirci kurbanı yaptı.Potansiyeli çok fazlaydı ve şans verilse ileride daha iyi sahneler sergileyebilirdi.Elendiğinde üzüldüğüm tek yarışmacıydı.




Ve en iyiyi sona sakladım:CJAMM!Cjamm rapper gibi rapperdı.Stili,sahneye hakim oluşu,seyircileri kontrol altına alışı...Her şeyiyle harikaydı.Tek bir yanlışı oldu o da kendi şirketinin başkanı olan takıma gitmekti.Hadi onu anlarım,gitmek istemek çok doğal bir reaksiyon.Asıl antipatiyi yaratan şirket başkanının (gizemi korumak adına isim vermek istemiyorum) kendi şirketindeki rapperlarla diğer rapperlara gösterdiği ilginin bir olmamasıydı.Bu da zamanında çokça tartışmaya yol açmıştı.

Benden bu kadar.Umarım yazımı okuduktan sonra Show Me The Money'e biraz daha ılımlı yaklaşırsınız.Show Me The Money 4 ve 5.sezon yazılarımda yakında sizlerle birlikte olacak.Beklemede kalın.

Keyifli seyirler...

Dip not:Show Me The Money severlere müjde!6.sezon 9.bölüme kadar K-Pop'çe isimli blogda çevrilmiştir.Yeppuda'da bulamayıp üzülenlere duyurulur.

4 yorum:

  1. Bobby yi biliyorum sadece bu isimlerden ama performanslarini izlemistim önceden.Bayan versiyonunda da performanslarini izlemistim gercekten rap de iddali isimler var🤓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unpretty Rapstar'dan söz ediyorsun sanırım.Bir ara gözüme o programa kestirmiştim ama çevirileri çok düzenli olmadığı için başlamak istemedim.

      Sil
    2. Aynen aynen adini bilmiyormuşum demekki😅

      Sil
    3. Bir gün çevirisi gelirse izleriz artık :)

      Sil